Onderdelen

Dans:

Deelnemers per klas: 10

Tijdsduur: 40-60 s

 

Dit jaar is ook dans helemaal gemoderniseerd; iedere klas stuurt een TikTok in.

In deze TikTok laat je een choreografie zien die je klas samen heeft bedacht. Je mag dus niet een dansje volledig overnemen van een trend, maar stukjes gebruiken mag wel, natuurlijk.

Het liedje mag je zelf kiezen maar denk eraan dat originaliteit wordt beloond.

De criteria waar de TikTok aan moet voldoen:

- Het filmpje moet tussen de 40 en 60 seconden zijn.

- Je moet minimaal 10 verschillende mensen een stukje dans laten opvoeren

- Het filmpje moet via Wetransfer worden gestuurd naar klassentoernooi@barlaeus.nl 

- Deadline voor insturen is maandag 20 april 23.59 u. 

Het filmpje wordt geplaatst op het TikTok-account van het klassentoernooi. Zorg dus dat deelnemers daar geen bezwaar tegen hebben. 

 

BONUSPUNTEN: let op bij dit onderdeel zijn bonuspunten te verkrijgen

voor iedere leraar die in jouw tiktok naast de tien leerlingen meedanst krijg je een

extra punt bij je totale dans score, als de leraar goed danst tenminste…..

 

CORONAREGELS

Denk eraan dat ook hierbij leerlingen in beeld altijd afstand houden en ook niet met meer

dan twee personen op een plek mogen zijn. Overtreding van deze regels leidt tot diskwalificatie en strafpunten.

Pubquiz:

Deelnemers per klas: 10

Ben jij een kennisnerd, een allesweter, een omgevallen encyclopedie? Dan is dit onderdeel voor jou! In het nieuwe onderdeel pubquiz testen we de collectieve kennis van een klas. Iedere klas vaardigt tien leerlingen af, waarvan jullie denken dat zij gezamenlijk de grootste kennis hebben op het gebied van geschiedenis, muziek, kunst, sport en andere trivia.

De quiz vindt op school plaats: tien leerlingen uit één klas mogen (onder toezicht) in een eigen lokaal, waar de quizmaster te zien zal zijn op het scherm, via BBB. Ook thuis is de quizmaster te volgen via BBB. Dus: haal die boeken maar uit de kast en ga studeren! Wie weet het meest? Wij weten in ieder geval dat het moeilijk wordt!

Improvisatiebattle:

Deelnemers per klas: 4 (2j/2m)

Zou jij je als ware winnaar uit de meest benauwde situaties improviseren of ben je diegene die zich overal binnen kan babbelen met je charmante uitstraling?

Dan is de improvisatiebattle echt iets voor jou! Test je snelheid en win de jury voor je met je vlijmscherpe spel! Ben jij klaar voor deze challenge? Ren die “draaideur” door en laat zien uit welk hout een echte improprof gesneden is.

Eloquentia:

Deelnemers per klas: 1

Tijdsduur: 2 minuten

Het wordt beschouwd als het engste onderdeel van het klassentoernooi… en dat is het ook! Het vergt veel moed om zo in de schijnwerpers te gaan staan en voor al die mensen jouw verhaal te vertellen. Je overal uit kunnen praten is van groot belang als mol bij ‘Wie is de mol?’ of tijdens de ‘Eilandraad’ bij Expeditie Robinson. Ook in stressvolle situaties of weinig informatie hebt moet jij je hieruit zien te redden met je vlijmscherpe tong. Kun jij over één woord een geweldig verhaal vertellen? Dan is dit het onderdeel voor jou!

Sport:

Aantal deelnemers per klas: 16 (8j/8m)

 

Sport, vaak hét onderdeel dat iedereen leuk vindt. Een onderdeel waarbij je je soms hard in moet spannen, maar ook een onderdeel waarbij je veel moet samenwerken. Dit jaar zijn de sportactiviteiten gebaseerd op drie grote spelshows: Wie is de Mol?, Expeditie Robinson en WipeOut. Alledrie spelshows waarbij intelligentie, uithoudingsvermogen en kracht écht van belang zijn. Maar vergeet niet: natuurlijk hoeft niet iedere deelnemer ál deze zaken te hebben, maar inzet wordt altijd beloond. Werk als een team en je zult er ver mee komen. 

Trust nobody, ook niet op de sportvelden….

Muziek:

Deelnemers per klas: 5

Tijdsduur: 30 min repeteren, 5 minuten uitvoeren

Haal je drumstokjes uit het vet, smeer die gouden keeltjes en stem die gitaren, want ook het onderdeel muziek zal dit jaar doorgang vinden! Maar hoe gaat dat in zijn werk?

We realiseren ons dat repeteren dit jaar een grote uitdaging is, omdat studio’s op school gesloten zijn en repetitieruimtes die je normaal zou kunnen huren zijn ook gesloten. Kortom, voor veel klassen zal het gezamenlijk oefenen lastig gaan. Daarom doen we het dit jaar als volgt: 

Iedere klas krijgt een half uur in de gymzaal om (op 1,5 m van elkaar) te repeteren en daarna vijf minuten om uit te voeren. Die uitvoering wordt gefilmd en later worden alle filmpjes van de optredens gestreamd.

De voorwaarden:

 • Maximaal 5 deelnemers

 • Geen toeschouwers

 • Maximaal twee elektrische gitaren (ivm versterkers)

 • Mogelijke instrumenten:

  • (Elektrische) gitaar (versterker aanwezig, gitaar + kabel zelf meenemen)

  • Drum (Drumkit aanwezig, zelf stokjes meenemen)

  • Basgitaar (zelf meenemen)

  • Keyboard (max 1: staat klaar)

  • Zang: meerstemmig mogelijk (tot drie microfoons) 

  • Niet-elektrische instrumenten (bv viool: zelf meenemen) Let op: dit gaat ten koste van zangmicrofoons

 • Uitvoering maximaal 5 minuten. (Pogen tot) doorspelen levert strafpunten op. 

Er zal een schema worden gepubliceerd met wie wanneer in de gymzaal aanwezig mag zijn. Je mag niet eerder dan de aangegeven tijd komen! En na afloop van jouw tijdslot moet je ook direct weer verdwijnen. Er kunnen geen mensen blijven. Ook hier: te vroeg komen of blijven hangen levert strafpunten op.

Culinair

 

Het welbekende onderdeel ‘culinair’ zal dit jaar niet hetzelfde zijn als wat jullie gewend zijn. De presentatie vindt dit jaar niet in den lijve op school plaats, maar via een poster! Op deze poster geef je het proces weer, waarmee jullie tot het gerecht zijn gekomen. 

Jullie laten dus duidelijk en op een creatieve manier, de stappen zien naar jullie culinaire hoogstandje. De poster wordt opgehangen op de gang, dus het uiterlijk van de poster is ook erg belangrijk. Het aantal deelnemers voor culinair is aan jullie, maar op de foto mogen nooit meer dan twee mensen tegelijk te zien zijn (op 1,5 m!). Ook spreek je nooit met meer dan twee mensen af.

Binnen die kaders: wees creatief, wees grappig, maak het mooi en laat ons het water in de mond stromen. Laten we de gangen van het Barlaeus nog gezelliger maken, met heel veel mooie (en lekkere) creaties!

Inleveren poster: woensdag 21 april, tussen 08.00 - 08.15u in kantine (max. 1 leerling levert de poster in).

Schaken

Deelnemers per klas: 1

Houd jij in alle situaties je hoofd koel? Kun jij minstens drie zetten vooruitdenken? Kun jij tegen een beetje psychologische oorlogvoering? Iedere klas zendt hun eigen schaakgrootmeester voor een meedogenloos potje schaak. Er kan er maar één de beste zijn.

30 Second Film

Ken je dat gevoel? De film die je zit te kijken is best leuk, maar had ook wel wat korter gekund. Eindeloze actiescènes, ellenlange conversaties, ze leiden af van het feit dat er eigenlijk heel weinig verhaal in zit. Dat kan ook anders!

Vertel je verhaal in slechts 30 seconden! Wees grappig, wees creatief, maak het origineel, maar bovenal: maak het kort.

Inlevergegevens:

Estafette

Deelnemers per klas: 5 (minimaal 2 m/3 j)

Rennen! Alsof je leven ervanaf hangt! Alsof het coronavirus je op de hielen zit. Alsof je iets stouts aan het doen bent en Margriet komt eraan. De traditionele opening van het klassentoernooi is dit jaar nét even anders. We rennen in het Olympisch Stadion, 400 m per persoon. Moge de snelste klas winnen...